piątek, 5 września 2014

Nowy rozdział






Nadziewana pierś z kurczaka

Dzisiaj postanowiłam zacząć coś nowego z czym noszę się już od jakiegoś czasu.

W ostatnim czasie okropnie rozsmakowałam się w kuchni. Pokochałam gotować.

Jednak nie w sposób w jaki zaczyna większość ludzi, z przepisem. Zaczęłam od eksperymentowania, czyli rozdziału na którym skupiają się bardziej doświadczeni kucharze.

Przepis który widnieje pod spodem pochodzi ze strony internetowej i z małymi zmianami został przygotowany przeze mnie i moje 2 współlokatorki jeszcze na pierwszym roku studiów, jednak nie mogłam już dłużej czekać i postanowiłam wstawić coś starego.

Mam tylko  nadzieje, że zainspiruje on do stworzenia własnego obiadu, a mnie popchnie do dalszych działań na kulinarnym polu bitewnym ;)
Wstawiane co jakiś czas przepisy nie zmienią całkiem tematyki tej stronki, mają ją jedynie wzbogacić! (Tak w razie pytań ^^) 

Skład:
ok. 0,5 kg piersi z kurczaka garść śliwek/moreli 1-2 gałązki świeżego rozmarynu 5 ząbków czosnku sok z połowy cytryny 1-2 łyżki masła 1 łyżeczka suszonego tymianku/ 1 łyżeczka suszonego rozmarynu oliwa z oliwek, my użyliśmy oleju sól świeżo zmielony pieprz, sól
A oto jak to zrobić:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu / brytfance. Nożem ostrożnie nacinamy mięso, tak by powstały tzw. kieszonki na suszone owoce. Owoce (śliwki lub morele) umieszczamy w nacięciach. Możemy również dodać listki rozmarynu.
 



2. W moździerzu ucieramy świeże listki rozmarynu z suszonymi przyprawami. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i zalewamy olejem. Tak przygotowanym sosem polewamy mięso.



3. Ziemniaki dokładnie myjemy i nacinamy za pomocą ostrego noża do połowy. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym na mięsie. W małym naczyniu ucieramy masło z olejem, dodajemy rozgnieciony czosnek, rozmaryn oraz sól. Mieszamy i polewamy mieszanką ziemniaki. Na końcu skrapiamy sokiem z cytryny i rozkładamy świeże listki rozmarynu. 




4. Brytfankę z mięsem i ziemniakami umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C. Czas pieczenia zależy od wagi mięsa – liczę ok. 40 minut. W trakcie pieczenia polewam mięso co 20 minut płynem gromadzącym się na dnie brytfanki. Na 10 minut przed wyjęciem, zdejmuję przykrycie naczynia.






I gotowe! Smacznego ;)
Do przeczytania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz