Nadziewana
pierś z kurczaka
Dzisiaj
postanowiłam zacząć coś nowego z czym noszę się już od jakiegoś czasu.
W ostatnim
czasie okropnie rozsmakowałam się w kuchni. Pokochałam gotować.
Jednak nie w
sposób w jaki zaczyna większość ludzi, z przepisem. Zaczęłam od
eksperymentowania, czyli rozdziału na którym skupiają się bardziej doświadczeni
kucharze.
Przepis
który widnieje pod spodem pochodzi ze strony internetowej i z małymi zmianami
został przygotowany przeze mnie i moje 2 współlokatorki jeszcze na pierwszym
roku studiów, jednak nie mogłam już dłużej czekać i postanowiłam wstawić coś starego.
Mam
tylko nadzieje, że zainspiruje on do
stworzenia własnego obiadu, a mnie popchnie do dalszych działań na kulinarnym
polu bitewnym ;)
Wstawiane co jakiś czas przepisy nie zmienią całkiem tematyki tej stronki, mają ją jedynie wzbogacić! (Tak w razie pytań ^^)
Skład:
ok. 0,5 kg piersi z kurczaka garść śliwek/moreli 1-2 gałązki świeżego rozmarynu 5 ząbków czosnku sok z połowy cytryny 1-2 łyżki masła 1 łyżeczka suszonego tymianku/ 1 łyżeczka suszonego rozmarynu oliwa z oliwek, my użyliśmy oleju sól świeżo zmielony pieprz, sól
A oto jak to zrobić:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu / brytfance. Nożem ostrożnie nacinamy mięso, tak by powstały tzw. kieszonki na suszone owoce. Owoce (śliwki lub morele) umieszczamy w nacięciach. Możemy również dodać listki rozmarynu.
Skład:
ok. 0,5 kg piersi z kurczaka garść śliwek/moreli 1-2 gałązki świeżego rozmarynu 5 ząbków czosnku sok z połowy cytryny 1-2 łyżki masła 1 łyżeczka suszonego tymianku/ 1 łyżeczka suszonego rozmarynu oliwa z oliwek, my użyliśmy oleju sól świeżo zmielony pieprz, sól
A oto jak to zrobić:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu / brytfance. Nożem ostrożnie nacinamy mięso, tak by powstały tzw. kieszonki na suszone owoce. Owoce (śliwki lub morele) umieszczamy w nacięciach. Możemy również dodać listki rozmarynu.
2. W moździerzu ucieramy świeże listki rozmarynu
z suszonymi przyprawami. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i zalewamy
olejem. Tak przygotowanym sosem polewamy mięso.
3. Ziemniaki dokładnie myjemy i nacinamy za
pomocą ostrego noża do połowy. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym na mięsie. W
małym naczyniu ucieramy masło z olejem, dodajemy rozgnieciony czosnek, rozmaryn
oraz sól. Mieszamy i polewamy mieszanką ziemniaki. Na końcu skrapiamy sokiem z
cytryny i rozkładamy świeże listki rozmarynu.
4. Brytfankę z mięsem i ziemniakami umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C. Czas pieczenia zależy od wagi mięsa – liczę ok. 40 minut. W trakcie pieczenia polewam mięso co 20 minut płynem gromadzącym się na dnie brytfanki. Na 10 minut przed wyjęciem, zdejmuję przykrycie naczynia.
I gotowe! Smacznego ;)
Do przeczytania.
Do przeczytania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz